Jak vybrat vhodnou podestýlku pro koně

Kvalitní a objemné stelivo je pro koně velmi důležité. Milovníci a chovatelé koní mají mnoho možností ve výběru podestýlek. Každé stelivo s sebou přináší řadu výhod a vždy záleží jen na chovateli, které benefity jsou pro něj a jeho koně ty důležité.

Slámová podestýlka

V případě, že se rozhodujeme prioritně s ohledem na cenu, objeví se na prvním místě sláma. Materiál tradiční, dostupný co do množství i ceny. Pokud se zásadně nezmění zemědělská politika, zdá se, že tomu tak bude i v budoucnu. Výhodou je možnost okamžitého použití použité podestýlky jako organického hnojiva. Za nevýhodu můžeme považovat vyšší pracnost a namáhavost při čištění.

Slámu jako podestýlku však nemohou použítchovatelé, jejichž koně mají zdravotní problémy. Týká se to zejména alergií či rehabilitací po náročných zákrocích, protože sláma obsahuje i drobné prachové částice a při nevhodných podmínkách sklizně může obsahovat i plísně a jiné mikroorganizmy, které mohou koně ohrozit. U koní, kteří mají problémy s nadměrnou potřebou přísunu krmiva je sláma nevhodná, protože ji prostě kůň pod sebou sežere.

Podestýlka z pilin

Dalším relativně levným, ale ne pro všechny dostupným stlaním pod koně jsou piliny z dřevařského průmyslu, zpravidla pily. Jedná se o, řekněme odpadní materiál. I když už i dnes piliny našly své průmyslové využití, zejména při výrobě pelet, což může snížit jejich dostupnost. Výhody jsou velmi dobrá savost, snadná aplikace, snadné a rychlé čištění. Nevýhodou může být prašnost drobných částic v nich obsažených.

Pokud nechceme nebo nemůžeme využít výše uvedené druhy podestýlek, trh nabízí řadu možností průmyslově vyráběných steliv. Je jich opravdu mnoho. Jmenujme například pelety ze slámy, pelety dřevěné, hobliny různých hrubostí a frakcí, speciální travní, konopné a slamní drcené podestýlky nebo steliva z kokosových vláken, rašeliny a další.

Z výše uvedených se zaměříme na průmyslově vyráběné hoblinové podestýlky.


Jsme česká firma ProBioBed s.r.o. a zabýváme se výrobou hoblinových podestýlek pro koně. Mimo koní se hobliny jako stelivo používá v zemědělských velkochovech a nejpočetnější skupinou zákazníků jsou drobní chovatelé téměř všech druhů zvířat.

Hobliny přinášejí chovateli a jeho koni zejména následující výhody.

Hobliny ProBioBED jsou vyrobeny ze smrkové kulatiny – vlákniny, která je nahoblována na jemné a pružné hoblinky. Nezpracováváme dřevní odpad.

Následně jsou hobliny důkladně vysušeny a vysterilizovány. Tento proces je realizován v průmyslové sušárně, kdy teploty na vstupu do sterilizačního válce dosahují 200 - 250 °C. Výsledkem jsou naprosto suché a sterilní hobliny. Takto vysoké teploty nejsou schopny přežít patogenní mikroorganizmy a viry.

Podestýlky ProBioBED jsou následně důkladně odprášeny. Mechanicky jsou odděleny drobné částečky, které by mohly koňům způsobovat problémy s dýcháním nebo by mohly dráždit jejich sliznice. 

Steliva jsou následně zabalena a slisována do balíků, které mají hmotnost 15 kg a rozměry 80 x 40 x 30 cm. To umožňuje velmi dobrou skladovatelnost s nutností minima prostoru a snadnou manipulaci, zejména pro dámské osazenstvo ve stáji. Balík s lisovanou podestýlkou se jednoduše rozbalí, vysype a podestýlka opět nabere svůj původní objem, což je minimálně 550 litrů.

Hobliny vytvoří pro koně vysokou a pružnou vrstvu podestýlky, která simuluje přirozené prostředí travnaté pastviny. Koně si do ní rádi lehají a odpočívají. Stelivo je nedráždí a nijak neobtěžuje, ba naopak příjemně voní pryskyřicí. Když se kůň opět postaví, je čistý, protože velké hobliny mu téměř neulpívají na srsti. 

Pro koně jsou vhodnější hrubší hobliny, protože koně v průběhu životnosti materiál rozdupávají na drobnější kusy, až z nich udělají piliny. V tomto okamžiku životnost podestýlky končí a je nutné ji vyměnit.

Čištění hoblinové podestýlky je velmi snadné prostřednictvím mistovacích vidlí, kdy vyberete vždy jen nečistoty a použitelná podestýlka zůstane v boxu. Pokud je podestýlka kompletně znečištěná, snadno ji naberete velkou lopatou nebo hrablem na sníh (nepadá a „netahá“ se jako sláma).

Pokud budete zvažovat otestovat hobliny, jako podestýlku pro Vašeho koně, vyzkoušejte naše dva druhy, a to ProBioBED CLASSIC 550 l a ProBioBED PLUS 550 l. Budeme rádi, když nás porovnáte s Vaším současným materiálem a dáte nám zpětnou vazbu do komentáře nebo na info@probiobed.com. Jak jsme se zmínili v předešlé části, důležitá je frakce – velikost hoblin, což tvrdí i všichni významní výrobci steliva pro koně. Přesto, že se náš produkt jmenuje CLASSIC, nebojíme se srovnání s konkurencí z kategorieExtra Falcke, Excellent nebo třeba Extra volume.

Vytisknout stránku Vytisknout stránku30. 3. 2021, 12:48

Blog > Související

IV. Czech chinchilla showIV. Czech chinchilla show
17. února 2024 proběhla již IV. CCS, která se konala v Motelu U Jezera ve Velkém Oseku. Výstavy...
Podestýlka pro činčilyPodestýlka pro činčily
Činčily jsou krásní a elegantní hlodavci, kteří si získali srdce mnoha chovatelů po celém světě....
Vlhkost podestýlek ProBioBED udržujeme na úrovni 12 %Vlhkost podestýlek ProBioBED udržuj...
Vlhkost v podestýlce z hoblin je jedním z důležitých faktorů, který by měl být pečlivě sledován...
Recyklace obalů: Krok k udržitelnější budoucnostiRecyklace obalů: Krok k udržitelněj...
Recyklace obalů se stává klíčovým prvkem ve snaze o ochranu životního prostředí a omezování...