Kontrola kvality hoblinových podestýlek ProBioBED. Jak probíhá?

Hoblinové podestýlky ProBioBED jsou vyráběny ze smrkového dřeva. Vstupní materiál pro nás připravují Lesy ČR s.p. Smrk byl vybrán hned z několika důvodů. Pro jeho výbornou nasákavost, dobrou zpracovatelnost a dostupnost (i když v posledních měsících se dostupnost dřeva výrazně snížila).

Jakost smrkové kulatiny, kterou na steliva nakupujeme, má značný vliv i na kvalitu finálního výrobku. Hobliny, jejich velikost, tvar a struktura, jsou z velké části závislé na dřevu samotném. Velký význam má zejména vlhkost zpracovávané kulatiny, ale také její stáří a místo kde stromy rostly, což zásadně ovlivňuje nejen „strukturu“ dřevní hmoty, ale i obsah pryskyřic, které mají vliv na intenzitu vůně.

Výše zmíněné skutečnosti bohužel ovlivnit neumíme. Zpracováváme přírodní materiál, který jak všichni víme, není nikdy stejný. Co ale ovlivnit umíme, a také to děláme, je nastavení hoblovacích nožů, teploty a vlhkosti při procesu vysoušení a sterilizace podestýlky. Každý den měníme hoblovací nože, aby kvalita a velikost hoblin byla co nejlepší. V pravidelných časových intervalech sledujeme vlhkosti vstupního a výstupního materiálu, abychom optimálně nastavili teploty vysoušení a sterilizace a dosáhli požadované savosti podestýlek. Soustavou odsávání a odprášení zbavujeme průběžně hobliny drobných pilin a prachových částic, tak aby podestýlka byla maximálně bezprašná.

I přes pravidelnou průběžnou kontrolu zpracovávaného materiálu a následnou korekcí provozních parametrů v procesu výroby není vždy možné dosáhnout toho, aby hobliny byly stejné jako v předešlém dni výroby. Proto se mohou objevovat rozdíly mezi jednotlivými výrobními šaržemi. Věříme ale, že i přes tyto drobné rozdíly naše podestýlky stále splňují to, co deklarujeme: pružnost, savost, bezprašnost a že vyhoví požadavkům většiny chovatelů.

Vytisknout stránku Vytisknout stránku13. 9. 2022, 14:11

Blog > Související

19. Mezinárodní turnaj v koňském pólu Noe Polo Masters19. Mezinárodní turnaj v koňském pó...
Farma Noe se stala opět dějištěm prestižní sportovní události, kdy hostila 19. ročník Mezinárodního...
Pelety, ideální podestýlka pro Vaši kočkuPelety, ideální podestýlka pro Vaši...
Když přijde na výběr podestýlky pro Vaši kočku, pelety se stále více stávají preferovanou volbou...
IV. Czech chinchilla showIV. Czech chinchilla show
17. února 2024 proběhla již IV. CCS, která se konala v Motelu U Jezera ve Velkém Oseku. Výstavy...
Podestýlka pro činčilyPodestýlka pro činčily
Činčily jsou krásní a elegantní hlodavci, kteří si získali srdce mnoha chovatelů po celém světě....