Kontrola kvality hoblinových podestýlek ProBioBED. Jak probíhá?

Hoblinové podestýlky ProBioBED jsou vyráběny ze smrkového dřeva. Vstupní materiál pro nás připravují Lesy ČR s.p. Smrk byl vybrán hned z několika důvodů. Pro jeho výbornou nasákavost, dobrou zpracovatelnost a dostupnost (i když v posledních měsících se dostupnost dřeva výrazně snížila).

Jakost smrkové kulatiny, kterou na steliva nakupujeme, má značný vliv i na kvalitu finálního výrobku. Hobliny, jejich velikost, tvar a struktura, jsou z velké části závislé na dřevu samotném. Velký význam má zejména vlhkost zpracovávané kulatiny, ale také její stáří a místo kde stromy rostly, což zásadně ovlivňuje nejen „strukturu“ dřevní hmoty, ale i obsah pryskyřic, které mají vliv na intenzitu vůně.

Výše zmíněné skutečnosti bohužel ovlivnit neumíme. Zpracováváme přírodní materiál, který jak všichni víme, není nikdy stejný. Co ale ovlivnit umíme, a také to děláme, je nastavení hoblovacích nožů, teploty a vlhkosti při procesu vysoušení a sterilizace podestýlky. Každý den měníme hoblovací nože, aby kvalita a velikost hoblin byla co nejlepší. V pravidelných časových intervalech sledujeme vlhkosti vstupního a výstupního materiálu, abychom optimálně nastavili teploty vysoušení a sterilizace a dosáhli požadované savosti podestýlek. Soustavou odsávání a odprášení zbavujeme průběžně hobliny drobných pilin a prachových částic, tak aby podestýlka byla maximálně bezprašná.

I přes pravidelnou průběžnou kontrolu zpracovávaného materiálu a následnou korekcí provozních parametrů v procesu výroby není vždy možné dosáhnout toho, aby hobliny byly stejné jako v předešlém dni výroby. Proto se mohou objevovat rozdíly mezi jednotlivými výrobními šaržemi. Věříme ale, že i přes tyto drobné rozdíly naše podestýlky stále splňují to, co deklarujeme: pružnost, savost, bezprašnost a že vyhoví požadavkům většiny chovatelů.

Vytisknout stránku Vytisknout stránku13. 9. 2022, 14:11

Blog > Související

Podestýlka pro činčilyPodestýlka pro činčily
Činčily jsou krásní a elegantní hlodavci, kteří si získali srdce mnoha chovatelů po celém světě....
Vlhkost podestýlek ProBioBED udržujeme na úrovni 12 %Vlhkost podestýlek ProBioBED udržuj...
Vlhkost v podestýlce z hoblin je jedním z důležitých faktorů, který by měl být pečlivě sledován...
Recyklace obalů: Krok k udržitelnější budoucnostiRecyklace obalů: Krok k udržitelněj...
Recyklace obalů se stává klíčovým prvkem ve snaze o ochranu životního prostředí a omezování...
PF 2024PF 2024
Vážení zákazníci, Vážení obchodní partneři, rok 2023 se pomalu blíží ke svému konci a většina...