Technické vybavení, polovina úspěchu

Následující článek bude asi více pro naše technicky zdatné chovatele, než pro jejich jemné a citlivé protějšky. Ale hoblin se to přímo týká, tak pokud máte chuť a čas, čtěte. Budu rád.

Prosím článek berte s nadhledem a úsměvem, pokud možno se stejným, se kterým jsem jej pro Vás psal. Celý obsah článku je smyšlený. Nic, co je popsáno níže, se nikdy nestalo a nestane.

Všichni víme, že kvalitní technické vybavení je polovina úspěchu, druhou polovinou je náš um, zručnost a nadšení. Při výrobě hoblin denně měníme na naších hoblovacích strojích 4 sady hoblovacích nožů, celkem tedy 24 kusů o délce 500 mm. Pokud není ve smrkových kládách nic, co nechceme, jako kameny, hřebíky, zbytky pletiva nebo kulka neúspěšného myslivce, stačí nože lehce vyostřit a můžeme je vrátit zpět. Pokud se ale ve dřevě schová zbloudilá kulka, která byla původně určená pořádnému šestnácterákovi, nechtějte vidět, co to s hoblovkou, jejími čtyřmi válci a 24 noži udělá.

Abychom dosáhli špičkového ostří našich nožů, pořídili jsme koncem roku 2021 špičkovou automatickou brusku renomovaného rakouského výrobce firmy Holzmamnn. Po úhradě plné kupní ceny nám ve výrobní hale přistál parádní šedo-červený stroj. Hmotnost skoro 270 kilo. Ovládací panel s nezbytnými barevnými knoflíky. No prostě paráda. Brusku jsme zaparkovali na nejlepší místo v dílně a uvedli do provozu. No vlastně neuvedli. Nefungovalo chlazení u brusného kotouče. Nic, nevadí drobnost. Podíváme se na to. A hele! Špatný odlitek čerpadla chladící kapaliny, díra a chladivo stříká ven místo do rozvodů chlazení. Voláme prodejci, posíláme foto špatného čerpadla a nic moc se neděje. Sice vše v záruce, ale potřebujeme brousit, beru čerpadlo do místní firmy, co svařuje hliník, aby díru zavařili. Tak už to funguje a brousíme. Ale pozor rakouský výrobce je evropská špička, a tak za pár dní dostáváme kurýrní společností čerpadlo nové. My už ale jedeme s tím opraveným a brousíme. Mimochodem na čerpadle nějaké povědomé znaky, na všech motorech povědomé znaky, na všech součástkách elektrické instalace jakési známé znaky, které neumíme přečíst, že by čínština? No ano, je to čínština. Unser Freunds aus Austria ist aus China. Bruska možná neviděla Rakousko ani z přepravního kontejneru. Ale jo, beru, globální ekonomika a úspory a optimalizace a zisky. Omlouvám se za překlep, nikoli zisky, ale spokojený zákazník!

Tak si tak brousíme každý den 12 metrů ostří. Není to málo, ale ani mnoho. Stroj v dané cenové kategorii by s tím neměl mít problém. No a po pár měsících už ostří není úplně tak ostré. Rovinatost už není úplně tak rovinatá. Safra, co s tím? Voláme zástupce firmy Holzmann v ČR. „Mate problém? Záruka pro firmy je 6 měsíců. To už je mimo naši záruku, ale někoho Vám doporučím.“ Souhlasím a jsem rád, že to vyřešíme. Tak přijel. V dílně u brusky stojí chlap jako hora. Špatně se mu dýchá, a ještě hůře artikuluje. Velmi odborně radí, a ještě odborněji koná. Zdá se, že byl na dvoudenním školení přímo u výrobce v Číně, Indii nebo, že by v Rakousku? To je ale jedno. Rozumí tomu!  To se pozná! Za odbornou práci si účtuje více než 25 000 Kč! Nadšením hýkám. No, co už! Broušení nám trvá dvakrát tak déle, ale výsledek je ucházející, není to, co potřebujeme, ale jde to.

Uplyne pár měsíců a bruska se rozhodne zase nebrousit. A pak se najednou stane zázrak. V naší provozovně se odnikud zjeví mladý, sympatický a usměvavý muž. Stojí v dílně, koukne a hned má řešení. On bruskám rozumí, protože on na nich pracuje. „Profi bruska Holzmann je sice velmi dobrá, ale není úplně určená na takové množství nožů,“ prohodí. Místo dalších řečí mrkne do mobilu a za okamžik mi ukazuje inzerát na bazos.sk (v Česku ani v Polsku žádná nabídka není). „Nová“ bruska stojí na Slovensku. Tak následující den sedám do auta a jedu pro ni. Po 400 km jízdy, až kamsi za Vysoké Tatry, jsem na místě. Koukám na to, co chci naložit. Značné omšelá a špinavá bruska ve mně vzbuzuje velké pochybnostmi týkající se funkčnosti a provozuschopnosti. Z předložené provozní dokumentace se dočítám rok výroby 1979. „Je jen o dva roky mladší, než jsem já. Tak to bude taky veterán,“ říkám si, „ale co, když už jsem tady a jinou variantu nemám. Naložte to“. Za hodinu se už vracím zpět. Ranní mlha již opadla (vyjížděl jsem pro ten technický zázrak už ve čtyři ráno), tak se alespoň kochám pohledem na Tatry a snažím se rozptýlit obavy, kterých mám plnou hlavu nad realizovaným nákupem. „Bože, takový starý šrot vezu.“

Jsem u nás na hale, Skládáme stroj a vezeme na uvolněné místo v dílně. „Celkem kus železa,“ říkám si. Aby ne, na informačním štítku je vyraženo 780 kg. „Hm, to je třikrát víc než rakousko-čínsky profi stroj“. Zapojujeme elektroinstalaci a jdeme to zkusit. Ha veterán! Rok 1979! Po zapojení, seštelování, vyčištění a drobné údržbě, senior ukázal, co umí. Lineární vedení brusného kotouče naprosto přesné, žádná odchylka. Kvalita brusu dokonalá. Ostří nožů perfektní. Změna směru posuvu naprosto primitivní, ale perfektně funkční. Začínám mít radost z toho co jsem přivezl a obavy sužující moji mysl celou zpáteční cestu jsou pryč.

Tak nevím, jak je to vlastně s těmi moderními výrobními technologiemi. A co na to Vy?

Za výrobní tým ProBioBed s.r.o.
Evžen Čáslava
Funkce -  brusič
Position – Executive Director of Special Producton Department for Wooden shavings machines knife sharpings

Vytisknout stránku Vytisknout stránku5. 10. 2022, 09:50

Blog > Související

Podestýlka pro činčilyPodestýlka pro činčily
Činčily jsou krásní a elegantní hlodavci, kteří si získali srdce mnoha chovatelů po celém světě....
Vlhkost podestýlek ProBioBED udržujeme na úrovni 12 %Vlhkost podestýlek ProBioBED udržuj...
Vlhkost v podestýlce z hoblin je jedním z důležitých faktorů, který by měl být pečlivě sledován...
Recyklace obalů: Krok k udržitelnější budoucnostiRecyklace obalů: Krok k udržitelněj...
Recyklace obalů se stává klíčovým prvkem ve snaze o ochranu životního prostředí a omezování...
PF 2024PF 2024
Vážení zákazníci, Vážení obchodní partneři, rok 2023 se pomalu blíží ke svému konci a většina...